PKN
  » Ontmoetingskerk » Wie zijn wij 
Protestantse Gemeente Enschede
Wie zijn wij? Wie zijn wij?

WIE ZIJN WIJ?

De Ontmoetingskerk is een protestantse gemeente waar we met elkaar zoeken naar de verbinding met Vader, Zoon en Heilige Geest; met God, met elkaar en met de wereld om ons heen. Het hart van deze zoektocht is de zondagse viering waar we met elkaar vrijmoedig de Bijbelverhalen lezen. Waarbij we alle vragen toe durven laten, om juist dan steeds weer op nieuwe wijze de actualiteit van het oude woord te mogen ontdekken. Daarbij is de ontmoeting en het gesprek belangrijker dan een pasklaar antwoord op onze vragen. Vanuit dit hart leren we op allerlei plaatsen en ín allerlei activiteiten in leven en samenleven God te ervaren, te herkennen en zijn roep te verstaan.
Zowel de gemeente, als daarbinnen het pastoresteam, kenmerken zich door verscheidenheid in samenhang. We koesteren de diversiteit en zoeken verbondenheid door open het gesprek, over God en ons leven aan te gaan, en juist zo is er ruimte om jezelf te zijn.

 
KERKGEBOUW

Onze vierplek is de Ontmoetingskerk; een gemeentelijk monument uit 1954 en in 2015 vernieuwbouwd: als oude schoonheid, gelijk onze gemeente, helemaal bewaard door er iets nieuws van te maken, want wat goed is moet je niet weg doen. Het door ons ontwikkelde concept van 'Open Heiligheid'  was het uitgangspunt van het nieuwe ontwerp: een leeg podium en witte muren scheppen samen ruimte. Ruimte voor het geheim van mensen, en van God, voor verschillende vormen van heiligheid. Hier kan van alles gebeuren. Hier ligt niets op voorhand vast en het wit kleurt mee met wat in de ruimte gebeurt.
Tegen de oude buitenmuur van deze kerkzaal, verbonden door glazen deuren, is een nieuwe ontmoetingsruimte gecreëerd. Met een volledig glazen pui die onze gastvrijheid en openheid naar de wereld symboliseert en met een grote keuken in het hart.
In dit alles beleven wij, dankbaar én blij, het wonder van de ontmoeting: met elkaar, met de stad, met God.

 
ACTIVITEITEN

Het zoeken naar de verbinding met God, met elkaar en met de wereld vertaalt zich op zondag en door de week in ontmoetingen, bijeenkomsten en activiteiten waarin deze verbinding daadwerkelijk kan ontstaan. Voorbeelden daarvan zijn: kerk-op-schootdiensten, kinderdiensten voor drie verschillende leeftijdsgroepen, jeugdkerk en catechese, Taizédiensten en Credodiensten. Een open kerk op alle werkdagen tussen 10 en 16 uur, Noabermaaltijden, een netwerkcafé voor jongeren. Liturgisch bloemschikken, een uitvaartgroep, “Broodje Bezinning”, meditatieve wandelingen, een tuinploeg die met hart en ziel de tuin verzorgt, en nog veel meer!

 
Open Heiligheid Open Heiligheid

Onderweg naar ons gezamenlijk vernieuwbouwde kerkgebouw, de Ontmoetingskerk, formuleerden wij het concept 'Open Heiligheid'. Dit concept was niet alleen richtinggevend in het ontwerp van het gebouw, het beschrijft ook het leven van de gemeente in dat gebouw.

Open Heiligheid
"De heilige ruimte is tegelijk uitdrukkelijk open en uitnodigend voor een ‘veelheid van vormen’. Religieuze tradities als prediking, doop en avondmaal, zijn een deel van wat in dit model onder heiligheid wordt verstaan. De heilige ruimte wil dienstbaar zijn aan een meer algemene behoefte aan heiligheid die meer en meer merkbaar wordt in onze hedendaagse samenleving. Denk aan de heiligheid van de Stille Mars of aan de heiligheid van gedenkplekken die spontaan ontstaan na grote of kleine drama’s. Denk aan de stilteruimte aan de buitenzijde van het Huis van Verhalen, waar een bonte mix uit de samenleving gebruik van maakt. De heilige ruimte wil binnen deze denkwijze niet alleen gebruikt worden door de vaste gemeente, ook door toevallig samengekomen groepen, die voor dát moment heilige ruimte zoeken die dienstbaar is aan hun eigen ritueel.
Een op deze wijze open heilige ruimte stimuleert ook de vaste bewoners om zelf open te gaan, en actief naar buiten te treden. Én om omgekeerd de klassieke rituelen die in deze heilige ruimte worden uitgevoerd zo toegankelijk mogelijk te maken voor degene die toevallig binnenkomt.
Openheid richting cultuur is tenslotte een belangrijke component van de zo verstane heiligheid. Denk daarbij niet alleen aan kunstexposities en uitvoeringen, maar ook aan het maatschappelijk debat. De kerkzaal is een podium voor het publiek debat “waar het visioen van naastenliefde en solidariteit wordt geconfronteerd met buurt- en wereldpolitiek” (Huub Oosterhuis)Klik 'Lees Meer' om te lezen hoe we 'Open Heiligheid' zien naast 'Gesloten Heiligheid' en 'Multifunctionaliteit'

In het Jaarboek voor liturgie-onderzoek, Vol. 32 (2016), een artikel van Paul Post waarin de term 'Open Heiligheid' nader wordt onderzocht. 

lees meer »
 
 
 

Inloggen


 

Noabermaaltijd
datum en tijdstip 15-08-2018 om 17.45u
meer details

Netwerk café 23+
datum en tijdstip 17-08-2018 om 17:30
meer details

Teken aan de wand
datum en tijdstip 19-08-2018 om 10:00
Vandaag is het feest. We zijn uitgenodigd voor een gigantisch drinkgelag met wel duizend gasten. Allemaal mensen die ertoe doen. Trump is er vast ook bij. Maar er zijn veel meer bekenden. En wij zijn er ook. De beste wijnen zijn ingekocht. Genoeg om iedereen zichzelf volkomen lam te laten zuipen. Alle mannen krijgen een prachtige vrouw op schoot.
Het feestje loopt al snel uit de hand. Gore moppen gaan over de tafel. De vrouwen zijn gereduceerd tot speeltjes. Er wordt hard gelachen over die stumpers buiten die het niet redden in het leven. Nee, het gaat nergens over. Moet dat dan?
Maar dan is daar ineens een mensenhand. En die hand schrijft een paar woorden op de muur. Zomaar wat letters tijdens een tekstloos feestje. De gastheer schrikt zich een ongeluk. En niemand durft de woorden te ontcijferen.
Er is er maar eentje die deze woorden kan lezen. En dat is de joodse jongen die ooit door de vader van de gastheer werd gedeporteerd uit zijn land. ‘Gewogen en te licht bevonden’, leest hij.  Nihilisme wordt ontmaskerd. Een teken aan de wand.

 meer details

 
Activiteitenagenda
Bekijk onze activiteiten
Of geef hier een activiteit op
 
Ons kerkgebouw

 
Kerkelijk Bureau
Openingstijden:
maandag t/m donderdag 10.00 - 13.30 uur.

Het Kerkelijk Bureau is gesloten van 17
augustus tot 10 september


 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Kerk en Stad krant

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.