PKN
  » Gedane Zaken » Archief DetaOpstandingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Wie waren wij Wie waren wij

 


"Opstandingskerk"De gemeente van de Opstandingskerk wil er zijn als teken van Gods tegenwoordigheid in deze wereld. Ter wille van deze taak wil zij leven vanuit de verkondiging van het Evangelie. Deze verkondiging vindt plaats in de zondagse vieringen in de Opstandingskerk.

 


De gemeente beseft echter ook dat deze taak niet vanzelf vervuld wordt, maar dat vorming en toerusting van de leden van de gemeente nodig zijn om deze tegenwoordigheid te kunnen dienen. Bovendien weet zij dat deze taak om vervulling vraagt in de werkdagen, die volgen wanneer de zondag overgaat in de maandag. Het geloof vraagt om betekenis in het leven van alle dag en onder alle mensen.

 


Om in deze zin teken van Gods tegenwoordigheid in deze wereld te zijn, streeft de ‘Opstandingskerk’ ernaar een ‘open kerk’ te zijn. Deze openheid betekent dat er geen strenge scheiding is tussen mensen die menen er wel of die menen er niet bij te horen. ‘Open kerk’ betekent dat de gemeente op de één of andere wijze met het Evangelie naar buiten wil treden. En het betekent dat de ‘Opstandingskerk’ een zoekende gemeente is. Zoekende gemeente wil zeggen een gemeente die in verbondenheid met het Israel uit de Heilige Schrift op de vragen van het leven niet bij voorbaat het antwoord al ter beschikking heeft, maar die antwoorden telkens opnieuw moet vinden en in woord en daad gestalte moet trachten te geven in het leven van alledag en in samenspraak met alle mensen.

 


Deze geloofsgemeenschap is eigenlijk een werkgemeenschap, waarin vele leden door middel van vele kleine individueel of gezamenlijk verrichte taken bijdragen aan de grote taak om Gods tegenwoordigheid in deze wereld te dienen.

 


 

 


"Detakerk"De Detakerk probeert een warme én open gemeenschap te zijn. Omzien

naar elkaar vinden we belangrijk, maar we houden niet van betutteling. De

sfeer in onze wijkgemeente is ontspannen maar wel serieus waar dat nodig

is. We denken echt niet allemaal hetzelfde, maar we zoeken graag het

onderlinge gesprek. We zijn trots op onze verzorgde kerkdiensten, en

ervaren deze als een fijn moment van bezinning.

 


De Protestantse Wijkgemeente Detakerk is een fusie van de Gereformeerde Detakerk en de hervormde Oosterkerk. Sinds 1e advent 2002 zijn deze twee gemeentes ‘samen op weg’. Tegenwoordig zijn we ‘protestantse wijkgemeente’.

Wij maken deel uit van de Protestantse Gemeente Enschede. Het stedelijk kerkblad Samenspraak wordt automatisch bij al die leden van de kerk bezorgd die een vrijwillige bijdrage via de jaarlijkse actie kerkbalans geven.

 


 

 
 

 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 15-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 15-11-2019 om 17:30
meer details

De opstanding....
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10:00
Over ‘hierna’ hebben we allemaal onze eigen beelden, zowel buiten als binnen de kerk. Dat varieert van beelden die vertellen van een ‘persoonlijk voortbestaan ook ná de dood’ tot ‘hierna is er gewoon niets’ en tal van beelden die zich ergens daartussen of daarnaast (vlindertjes, sterretjes) bevinden. Gesprek over onze beelden is – binnen en buiten de kerk – vaak moeilijk. We weten dat het beelden zijn, maar tegelijk zijn we in die beelden toch kwetsbaar. Ze raken aan ons diepste levensvertrouwen. 
Die variëteit in beelden is niet pas iets van onze moderne tijd, zo valt te ontdekken in het Evangelie van deze zondag (Lucas 20, 27-38). Ook in de tijd van Jezus liepen de beelden al ver uiteen. En ook in het Evangelie loopt een gesprek helemaal vast als mensen vergeten dat dergelijke beelden ‘maar’ beelden zijn….
Eens te meer gaat het Evangelie het thema ‘dood en opstanding’ niet uit de weg. Het gaat immers over ons diepste levensvertrouwen. Maar lukt het om door de klassieke beelden heen toch iets van nieuwe taal te vinden? Een kostbare vraag, zeker in het licht van de gedachtenis van onze gestorvenen, volgende week.

 meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.