PKN
  » Activiteiten » Activiteitenagenda 
Protestantse Gemeente Enschede

za 14 november 2015

Symposium Studentenpastoraat - Religie en Geweld

Locatie: 
 Universiteit Twente
Tijdstip: 
 11:00  - 15:30
Prijs: 
 €10

'GEWELD, EXTREMISME EN RELIGIE'
SYMPOSIUM OP ZATERDAG 14 NOVEMBER 2015


Het Studenten Pastoraat Enschede (SPE) en Vrijzinnigen Oost-Twente nodigen u uit voor een symposium over levensbeschouwelijke aspecten van geweld, extremisme en intolerantie in onze  samenleving en de uitdagingen daarvan. 

Je hoeft de krant maar open te slaan of te televisie aan te zetten en je krijgt berichten over geweld, intolerantie en extremisme. Vaak is, of lijkt er in ieder geval, een link te leggen met een godsdienst. Religies en hun volgelingen zijn door de eeuwen heen altijd gewelddadig geweest,  zo wordt door veel mensen verondersteld. Of moeten we van perspectief wisselen, namelijk dat de ware redenen voor geweld en intolerantie weinig met religie van doen hebben, maar vaker sociaal, economisch of politiek van aard zijn? 

Tijdens dit symposium zoeken we in gezamenlijkheid naar mogelijkheden om in het dagelijks leven en werk met dit gegeven van geweld etc. om te gaan. Hoe verhouden wij ons tot deze problematiek? Hoe kunnen wij bijdragen aan een samenleving waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen. Wij bieden u geen kant en klaar recept voor meer tolerantie en saamhorigheid, wel veel inspirerende ideeën, gesprekken, informatie en meningen over wat daarvoor nodig is. 

Het symposium wordt gehouden op het terrein van de Universiteit Twente. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt een passende zaal gereserveerd. Via de mail wordt u op de hoogte gebracht van het precieze adres. Er is ruime parkeergelegenheid. 

Dit symposium wordt u aangeboden door het Studenten Pastoraat Enschede en Vrijzinnigen Oost-Twente. Er zijn voor u alleen inschrijvingskosten a 10,- aan verbonden (studenten gratis).

PROGRAMMA
10.30 – 11.00 uur Inloop (koffie/thee) en registratie
10.30 – 12.30 uur  Inleiding 

Drs. Rasit Bal – Islamofobie en uitsluiting – moslims op zoek naar sociale cohesie 
Dr. Marien van den Boom – Religie, intolerantie en geweld 
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 14.30 uur
Drs. Bart Brandsma – Weeffouten in de interreligieuze dialoog
14.30 – 15.30 uur Nagesprek

OVER DE SPREKERS
Drs. Rasit Bal is docent islam en geestelijk werk aan de Hogeschool Inholland (imamopleiding) en de OVP. In zijn onderwijs en onderzoek richt hij zich op het spanningsveld tussen de moderne samenleving en islamitische traditie. Als bestuurslid is hij betrokken bij diverse moslimorganisaties, o.a. als voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid. 
Dr. Marien van den Boom doceerde religiestudies te Amsterdam en Brussel. Momenteel is hij docent godsdienstwetenschap aan het OVP. Hij promoveerde op de doorwerking van de Europese filosofie binnen de arabische-islamitische filosofie vanaf 1900. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op de interreligieuze dialoog, kenniseconomie en diversiteit in Europa, Midden-Oosten, Indonesië en China.
Drs. Bart Brandsma studeerde sociale en politieke filosofie, werkte als eindredacteur en onafhankelijk journalist voor de schrijvende pers en televisie en opdrachtgevers als Novib, Plan Nederland, Amnesty International en het KIT Tropenmuseum. Buiten zijn mediapraktijk publiceerde hij het voor de Socrates-beker (jaarlijkse Nederlandse prijs voor het meest toegankelijke filosofieboek) genomineerde De hel, dat is de ander. Hij ontwikkelde een praktijk consultancy & training.

AANMELDING
U kunt zich vanaf nu tot uiterlijk 10 november aanmelden bij:
Janneke Bekhof of Nicoline Swen


Inschrijvingsgeld a 10,- kan contant aan de zaal worden voldaan. Graag gepast betalen.
Met vriendelijke groet,
Janneke Bekhof (studentenpastor SPE)
Nicoline Swen (voorganger Vrijzinnigen Oost-Twente)

terug
 


 
 

Inloggen


 

De opstanding....
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10:00
Over ‘hierna’ hebben we allemaal onze eigen beelden, zowel buiten als binnen de kerk. Dat varieert van beelden die vertellen van een ‘persoonlijk voortbestaan ook ná de dood’ tot ‘hierna is er gewoon niets’ en tal van beelden die zich ergens daartussen of daarnaast (vlindertjes, sterretjes) bevinden. Gesprek over onze beelden is – binnen en buiten de kerk – vaak moeilijk. We weten dat het beelden zijn, maar tegelijk zijn we in die beelden toch kwetsbaar. Ze raken aan ons diepste levensvertrouwen. 
Die variëteit in beelden is niet pas iets van onze moderne tijd, zo valt te ontdekken in het Evangelie van deze zondag (Lucas 20, 27-38). Ook in de tijd van Jezus liepen de beelden al ver uiteen. En ook in het Evangelie loopt een gesprek helemaal vast als mensen vergeten dat dergelijke beelden ‘maar’ beelden zijn….
Eens te meer gaat het Evangelie het thema ‘dood en opstanding’ niet uit de weg. Het gaat immers over ons diepste levensvertrouwen. Maar lukt het om door de klassieke beelden heen toch iets van nieuwe taal te vinden? Een kostbare vraag, zeker in het licht van de gedachtenis van onze gestorvenen, volgende week.

 meer details

Coventrygebed
datum en tijdstip 22-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.