PKN
  » Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Kinderdienst Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Zingen met Mirjam en Micha Zingen met Mirjam en Micha
Zingen met Mirjam en Micha
Onze vaste vorm waarin we tijd en aandacht aan de kinderen schenken, Mirjam en Micha, werkt. Het is herkenbaar, plezierig voor jong én oud, vertrouwd.

Zo ook het lied dat daarbij hoort. Maar langzaamaan werden er ook andere geluiden gehoord. Moeten we niet een keer wat anders doen? Zo wekelijks hetzelfde gaat vervelen. – wat geen afbreuk doet aan de vertouwdheid met de melodie... maar wel het plezier ervan.
       Beluister hier de Groene Melodie 

Het idee ontstond om nieuwe melodieën te schrijven. Maar uitdrukkelijk niet de 'normale' melodie af te schrijven. Hoe zouden we dat vorm geven? Het antwoord kwam even gauw als de vraagstelling: een passende melodie bij verschillende tijden in het jaar. En wel naast de groene melodie (door het jaar) een paarse melodie (Advent en Veertigdagentijd) en een witte melodie (Kersttijd en Pasen t/m Pinksteren), de benaming passend bij de liturgische kleur van de periode.

De paarse melodie werd er een in een mineur toonsoort, passend bij een tijd van bezinning als Advent en Veertigdagentijd, maar staat bepaald niet stil. Er is veel ritmische beweging en enkele grote sprongen, en het tempo is niet al te rustig. Het past bij een actief geloof. Advent en Veertigdagentijd zijn geen kwestie van stilzitten. We gaan in een richting, zij het die van geboorte of verrijzenis. Een zoeken naar nieuwe wegen, een opgang naar wat komen mag, telkens opnieuw.
       Beluister hier de Paarse Melodie

En dan is het Kerst, of Pasen... en dan mag het ook echt feest zijn. De hoogtijdmelodie laat weinig ruimte voor twijfel: het begint al met drie stijgende sprongen en een zingen op hoge toon, voor bij “voor ons allemaal”. De regel 'God houdt niet op bij de mensen te zijn' wisselt van toonsoort en mag rustiger worden gezongen, om uit te drukken dat dit gegeven ons telkens opnieuw tot verwondering beweegt. En tenslotte is er ruimte voor inzetten na elkaar: “Ga je mee? (Ga je mee?)” en voor een meerstemmig slot, dat de kerkruimte mag vullen met harmonie.
       En beluister hier de Witte Melodie

 
… wat een borstklopperij, van de maker van deze melodieën, zult u misschien denken. En ja, u hebt gelijk. Ik heb de dubieuze eer hier mijn eigen werk te etaleren. Maar er zijn namelijk ook vele pogingen de prullenbak ingegaan: te droevig, te vlak, te moeilijk... en vooral: niet passend bij de liturgische periodes. Er past nederigheid tegenover dit soort scheppingswerk. Ik hoop dat deze melodieën hun doel bereiken, en ooit net zo vertrouwd zullen worden als de eerste. Zo hebben we herkenbaarheid én afwisseling, in balans.
 
Mathijs Kraan


 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 17-01-2020 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé voor 21- tot 40-jarigen
datum en tijdstip 17-01-2020 om 17:30
meer details

Oecumenische viering: Meer dan gewoon
datum en tijdstip 19-01-2020 om 10:00
meer details

Zing-In: waardeer het, repareer het
datum en tijdstip 19-01-2020 om 19:00
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.