PKN
  » Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Kinderdienst Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Zingen met Mirjam en Micha Zingen met Mirjam en Micha
Zingen met Mirjam en Micha
Onze vaste vorm waarin we tijd en aandacht aan de kinderen schenken, Mirjam en Micha, werkt. Het is herkenbaar, plezierig voor jong én oud, vertrouwd.

Zo ook het lied dat daarbij hoort. Maar langzaamaan werden er ook andere geluiden gehoord. Moeten we niet een keer wat anders doen? Zo wekelijks hetzelfde gaat vervelen. – wat geen afbreuk doet aan de vertouwdheid met de melodie... maar wel het plezier ervan.
       Beluister hier de Groene Melodie 

Het idee ontstond om nieuwe melodieën te schrijven. Maar uitdrukkelijk niet de 'normale' melodie af te schrijven. Hoe zouden we dat vorm geven? Het antwoord kwam even gauw als de vraagstelling: een passende melodie bij verschillende tijden in het jaar. En wel naast de groene melodie (door het jaar) een paarse melodie (Advent en Veertigdagentijd) en een witte melodie (Kersttijd en Pasen t/m Pinksteren), de benaming passend bij de liturgische kleur van de periode.

De paarse melodie werd er een in een mineur toonsoort, passend bij een tijd van bezinning als Advent en Veertigdagentijd, maar staat bepaald niet stil. Er is veel ritmische beweging en enkele grote sprongen, en het tempo is niet al te rustig. Het past bij een actief geloof. Advent en Veertigdagentijd zijn geen kwestie van stilzitten. We gaan in een richting, zij het die van geboorte of verrijzenis. Een zoeken naar nieuwe wegen, een opgang naar wat komen mag, telkens opnieuw.
       Beluister hier de Paarse Melodie

En dan is het Kerst, of Pasen... en dan mag het ook echt feest zijn. De hoogtijdmelodie laat weinig ruimte voor twijfel: het begint al met drie stijgende sprongen en een zingen op hoge toon, voor bij “voor ons allemaal”. De regel 'God houdt niet op bij de mensen te zijn' wisselt van toonsoort en mag rustiger worden gezongen, om uit te drukken dat dit gegeven ons telkens opnieuw tot verwondering beweegt. En tenslotte is er ruimte voor inzetten na elkaar: “Ga je mee? (Ga je mee?)” en voor een meerstemmig slot, dat de kerkruimte mag vullen met harmonie.
       En beluister hier de Witte Melodie

 
… wat een borstklopperij, van de maker van deze melodieën, zult u misschien denken. En ja, u hebt gelijk. Ik heb de dubieuze eer hier mijn eigen werk te etaleren. Maar er zijn namelijk ook vele pogingen de prullenbak ingegaan: te droevig, te vlak, te moeilijk... en vooral: niet passend bij de liturgische periodes. Er past nederigheid tegenover dit soort scheppingswerk. Ik hoop dat deze melodieën hun doel bereiken, en ooit net zo vertrouwd zullen worden als de eerste. Zo hebben we herkenbaarheid én afwisseling, in balans.
 
Mathijs Kraan


 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 25-10-2019 om 13:15 uur
meer details

“Komt een man bij een tempel…”
datum en tijdstip 27-10-2019 om 10.00 uur
Komende zomer gaan 10 jongeren van de Protestantse Gemeente Enschede twee weken naar een kinderdagopvang in Vayk, Armenië. Ze organiseren een spelweek voor de kinderen daar en ze bouwen een speeltuin op het terrein van het opvangcentrum.
Hun motivatie om geld voor deze reis bij elkaar te sparen, de inzet, betrokkenheid en bijdrage van de gemeente daarbij, het enthousiasme om twee weken van je vakantie in te leveren voor een onbekende ander. Dat is één ingrediënt van de dienst.

Een tweede ingrediënt is de gelijkenis van twee mannen die naar de tempel komen om te bidden (Lukas 18: 9 - 14). De één is een rechtvaardig mens, heeft veel van God ontvangen en richt zijn leven in naar Gods wil; zijn gebed is vol dankbaarheid. De ander lijkt zelfzuchtiger keuzes gemaakt te hebben in zijn leven, althans, dat verraadt zijn beroep ons. Veel weten we niet van hem. Dan alleen zijn korte gebed: “God, wees mij zondaar genadig”.
Wat is de boodschap van deze twee biddende mannen voor onze kinderen, voor onszelf? Wat vertelt de gelijkenis over motivatie, betrokkenheid en enthousiasme?

Een derde ingrediënt is de cantorij, die deze zondag onder andere een eigen vertaling van Mathijs Kraan van Psalm 27 zal zingen. Zowel de tekst als de muziek is vernieuwend!


Licht, redder, jij,
Voor wie zou ik nog bang zijn?
Jij, mijn behoud.

Kwam een meute mensen op me af,
Slagers, slachters, rovers, moordenaars,
Zij zouden vallen, ik zou leven.
Al voerden alle legers oorlog tegen mij,
Ik was veilig.
Licht, redder, jij,
Voor wie zou ik nog bang zijn?
Jij, mijn behoud.
Een ding is er dat ik je wil vragen:
Hoed mij, berg mij, neem mij in je huis,
Laat mij schuilen, al was het op je drempel.
Als ik verlaten ben, verloren, wijs de weg
Die leidt naar jou.
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 15-11-2019 om 17:30
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.