PKN
  » Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Kinderdienst Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Mirjam en Micha deze week Mirjam en Micha deze week
Kinderverhaal 10 januari ‘16
 
Lezing:   Lucas 3: 15 – 16 en 21 – 22
Symbool: flesje water met etiket waarop “ANDERS” staat
 
“Ga je mee naar de rivier?,” vraagt Mirjam. Micha wil wel. Je kunt er prachtig spelen. Bouwen aan een vlot bijvoorbeeld. Om op te varen. Maar de laatste dagen vergeten ze te spelen. Er is zo veel te zien. Het is druk aan de rivier. Net zo druk als lang geleden toen groten en kleinen lopend door het water de rivier overstaken. Ze gingen aan wal in een nieuw land. Met plek om te spelen. En met ruimte om te leven voor jan en alleman. Een ander land dan dat van “ik wel en jij niet.”
 
En nou droomt iedereen weer van dat land. Daarom is het zo druk bij de rivier. Het komt door Johannes. Hij ziet er wat gek uit. Anders dan alle anderen. En wat hij tegen de mensen zegt is ook anders: “Hou op met graaien en verzamelen. Er is genoeg voor iedereen. Straks heb je zo veel dat je er niet meer over heen kunt kijken. Dan zie je niet eens meer dat een ander niets heeft.” Wie mee wil doen wordt gedoopt. De papa van Micha is al geweest. En ook de mama van Mirjam. Zij willen meedoen. Kopje onder gaan in de rivier en dan aan wal gaan in een nieuw land. “Het is net echt,” fluistert Micha. “Het ís echt,” zegt Mirjam.
 
“Ik ga ook,” zegt Jezus tegen Mirjam en Micha. “Waarom?,” vraagt Mirjam, “jij bent al lang anders. Als ze een koning nodig hebben in het nieuwe land, dan moet jij dat worden.” “Jij hoeft daar niet naar toe,” zegt Micha, “Jij bent al in dat andere land.” “En toch ga ik,” zegt Jezus, “Ik kan ze niet alleen kopje onder laten gaan. Het is spannend voor mensen om opnieuw te beginnen. Als je alles wilt delen, moet je ook de moeilijke dingen durven delen.”
 
Als Jezus kopje onder gaat met de mensen, zien Micha en Mirjam een duif boven het water. “Kijk,” zegt Mirjam, “dat is de duif uit het verhaal van Noach. Er is nieuw land gevonden!”   
 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 25-10-2019 om 13:15 uur
meer details

“Komt een man bij een tempel…”
datum en tijdstip 27-10-2019 om 10.00 uur
Komende zomer gaan 10 jongeren van de Protestantse Gemeente Enschede twee weken naar een kinderdagopvang in Vayk, Armenië. Ze organiseren een spelweek voor de kinderen daar en ze bouwen een speeltuin op het terrein van het opvangcentrum.
Hun motivatie om geld voor deze reis bij elkaar te sparen, de inzet, betrokkenheid en bijdrage van de gemeente daarbij, het enthousiasme om twee weken van je vakantie in te leveren voor een onbekende ander. Dat is één ingrediënt van de dienst.

Een tweede ingrediënt is de gelijkenis van twee mannen die naar de tempel komen om te bidden (Lukas 18: 9 - 14). De één is een rechtvaardig mens, heeft veel van God ontvangen en richt zijn leven in naar Gods wil; zijn gebed is vol dankbaarheid. De ander lijkt zelfzuchtiger keuzes gemaakt te hebben in zijn leven, althans, dat verraadt zijn beroep ons. Veel weten we niet van hem. Dan alleen zijn korte gebed: “God, wees mij zondaar genadig”.
Wat is de boodschap van deze twee biddende mannen voor onze kinderen, voor onszelf? Wat vertelt de gelijkenis over motivatie, betrokkenheid en enthousiasme?

Een derde ingrediënt is de cantorij, die deze zondag onder andere een eigen vertaling van Mathijs Kraan van Psalm 27 zal zingen. Zowel de tekst als de muziek is vernieuwend!


Licht, redder, jij,
Voor wie zou ik nog bang zijn?
Jij, mijn behoud.

Kwam een meute mensen op me af,
Slagers, slachters, rovers, moordenaars,
Zij zouden vallen, ik zou leven.
Al voerden alle legers oorlog tegen mij,
Ik was veilig.
Licht, redder, jij,
Voor wie zou ik nog bang zijn?
Jij, mijn behoud.
Een ding is er dat ik je wil vragen:
Hoed mij, berg mij, neem mij in je huis,
Laat mij schuilen, al was het op je drempel.
Als ik verlaten ben, verloren, wijs de weg
Die leidt naar jou.
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 15-11-2019 om 17:30
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.