PKN
  » Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Kinderdienst Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Mirjam en Micha in de kerkzaal Mirjam en Micha in de kerkzaal
Twee voorbeelden van Mirjam-en-Micha-verhalen

Kinderverhaal 26 maart ‘17
Lezing:          Johannes 6, 1 – 15 (wonderbare spijziging)
Symbool:       ongesneden brood
 
Mirjam en Micha gaan naar oma. Ze moeten haar vijf broodjes brengen. En twee visjes. Daar houdt ze zo van. Als ze langs de grote boom komen, staan daar heel veel mensen om Jezus heen. Job staat vooraan. Hij wil alles kunnen zien. ‘Wat doen al die mensen hier?,’ vraagt Mirjam. ‘Ze zeggen dat Jezus alles kan. Net als God,’ zegt Job met rode wangen. ‘Misschien doet hij wel een wonder!’
 
Daar is Andreas. Hij is een vriend van Jezus. ‘Jezus wil een feestje geven. Hier en nu. Dat heeft hij net bedacht,’ zegt hij, ‘maar we hebben niks: geen geld, geen eten.’ Hij schudt zijn hoofd. Micha loopt naar Jezus. Hij brengt hem de broodjes en de visjes. ‘Hier, voor jouw feestje,’ zegt hij, ‘en met de groeten van oma.’
 
Alle mensen mogen zitten. Jezus bidt: ‘Dank je wel, God, voor het brood en de vis. Dank je wel voor alle mensen. Dank je wel dat we samen zijn. Amen.’ Dan zegt hij tegen de mensen: ‘Jullie denken dat God alles kan. Maar het enige dat hij echt kan, is heel veel van jullie houden. Jullie zijn alles voor hem. En dat gaan we vieren. Wees nooit bang om te delen. Wees nooit bang dat er niets van je overblijft. Want jij bent een kind van God. En dat blijft altijd.’ Dan begint Jezus te delen van het brood en van de vis. En iedereen doet mee. Wat een feest!
 
Andreas schudt nog eens zijn hoofd. ‘Jij zou je zelf nog weggeven,’ zegt hij tegen Jezus. ‘Misschien ga ik dat op een dag wel doen,’ zegt Jezus. ‘Alles voor de liefde van God! Alles voor zijn allesjes!’
 
Daar komen Mirjam en Micha aan met een tas vol lekkers. ‘Allemaal voor oma,’ lacht hij. ‘Er was nog heel veel over van het feest.’
 
 
Kinderverhaal 2 april 2017
Lezing: Johannes 8: 46 - 59
Thema: ik ben bij je
Symbool: een (plaatje van een) schommel
 
Aan de laagste tak van de grote boom hangt een schommel. ‘Wil je me duwen?’ vraagt Mirjam. ‘Ik kan nog niet zo goed schommelen.’ ‘Natuurlijk’ zegt Jezus. ‘Klim er maar op.’
 
‘Duw je me niet te hard?’ vraagt Mirjam. ‘Nee hoor’ zegt Jezus en hij duwt Mirjam zachtjes heen en weer. Het gaat fijn.
‘Ben je er nog?’ vraagt Mirjam. ‘Ik ben er’ zegt Jezus. ‘Maar ik zie je niet’ zegt Mirjam. ‘Ik sta achter je’ zegt Jezus.
‘Geloof me maar, ik ben er.’
 
‘Maar wat als ik nou val?’ vraagt Mirjam. ‘Dan ben ik er’ zegt Jezus. ‘En als ik wil remmen?’ ‘Dan ben ik er ook.’
‘En wat als ik het alleen kan? Blijf jij dan toch hier?’
‘Ik ben er altijd’ zegt Jezus.
 
‘En over 100 jaar?’ vraagt Mirjam. ‘Dan ben ik er nog’ zegt Jezus. ‘En 100 jaar geleden ook. Bij jou en bij de kinderen die hier schommelen. Ze zullen me niet altijd zien, omdat ik achter ze sta, maar ik ben er.’
 
Mirjam steekt haar benen recht vooruit. Als ze weer naar achter gaat, buigt ze ze weer. ‘Ik kan het!’ roept ze. ‘Ik kan het alleen!’ Ze probeert achterom te kijken, maar dat lukt niet zo goed.
 
‘Ben je er nog?’ roept ze. Ze hoort het ruisen van de bladeren. Ze voelt de wind door haar haren.
En voelt ze nou een hand in haar rug?
 
Ze weet het niet zeker. Maar hard gaat ze wel.


De verhalen worden doorgaans geschreven door Margeet van der Vliet en Evert Jan Veldman
terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 25-10-2019 om 13:15 uur
meer details

“Komt een man bij een tempel…”
datum en tijdstip 27-10-2019 om 10.00 uur
Komende zomer gaan 10 jongeren van de Protestantse Gemeente Enschede twee weken naar een kinderdagopvang in Vayk, Armenië. Ze organiseren een spelweek voor de kinderen daar en ze bouwen een speeltuin op het terrein van het opvangcentrum.
Hun motivatie om geld voor deze reis bij elkaar te sparen, de inzet, betrokkenheid en bijdrage van de gemeente daarbij, het enthousiasme om twee weken van je vakantie in te leveren voor een onbekende ander. Dat is één ingrediënt van de dienst.

Een tweede ingrediënt is de gelijkenis van twee mannen die naar de tempel komen om te bidden (Lukas 18: 9 - 14). De één is een rechtvaardig mens, heeft veel van God ontvangen en richt zijn leven in naar Gods wil; zijn gebed is vol dankbaarheid. De ander lijkt zelfzuchtiger keuzes gemaakt te hebben in zijn leven, althans, dat verraadt zijn beroep ons. Veel weten we niet van hem. Dan alleen zijn korte gebed: “God, wees mij zondaar genadig”.
Wat is de boodschap van deze twee biddende mannen voor onze kinderen, voor onszelf? Wat vertelt de gelijkenis over motivatie, betrokkenheid en enthousiasme?

Een derde ingrediënt is de cantorij, die deze zondag onder andere een eigen vertaling van Mathijs Kraan van Psalm 27 zal zingen. Zowel de tekst als de muziek is vernieuwend!


Licht, redder, jij,
Voor wie zou ik nog bang zijn?
Jij, mijn behoud.

Kwam een meute mensen op me af,
Slagers, slachters, rovers, moordenaars,
Zij zouden vallen, ik zou leven.
Al voerden alle legers oorlog tegen mij,
Ik was veilig.
Licht, redder, jij,
Voor wie zou ik nog bang zijn?
Jij, mijn behoud.
Een ding is er dat ik je wil vragen:
Hoed mij, berg mij, neem mij in je huis,
Laat mij schuilen, al was het op je drempel.
Als ik verlaten ben, verloren, wijs de weg
Die leidt naar jou.
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 15-11-2019 om 17:30
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.