PKN
  » Ontmoetingskerk » Kerkgebouw 
Protestantse Gemeente Enschede
Kunst in de Ontmoetingskerk - De Zeven Scheppingsdagen - Wendela de Vries Kunst in de Ontmoetingskerk - De Zeven Scheppingsdagen - Wendela de Vries

De Zeven Scheppingsdagen

De serie 'De Zeven Scheppingsdagen', ooit gemaakt voor de Oosterkerk, is te zien in de kerkenraadskamer van de Ontmoetingskerk. Bij deze schilderijen schreef de kunstenares, Wendela de Vries, indertijd de volgende toelichting.

                      
Gedurende een jaar heb ik heel intensief aan deze opdracht gewerkt en ik heb in deze periode veel nagedacht en gesproken over het ontstaan van de aarde. Het was heel moeilijk voor mij om op integere wijze ,,de hand van de Schepper" als het ware te verbeelden. Veel symbolen, bijvoorbeeld die voor vrede, liefde, geloof, zijn te vaak gebruikt. Zij zijn daarom in waarde niet meer zuiver. Iedereen herkent 

onmiddellijk het symbool voor liefde (een hart), maar na de herkenning is er niets dan een loze vorm die niemand aanzet tot een werkelijke beschouwing van de betekenis van het woord liefde.
Nu is het geenszins mijn bedoeling geweest nieuwe symbolen voor bestaande begrippen te introduceren. Ik heb geprobeerd om vanuit mijn achtergrond (herinneringen aan mijn jeugd in de tropen) 

een beeld-verhaal te maken over de eerste zeven dagen van de wereld. De geboorte en jeugd van de aarde, de kleur, de warmte, de ongereptheid en zintuiglijkheid van een kinderlijk 

geloof, het genieten van het bestaan. Dat heb ik willen laten zien.
Van augustus tot december 1983 heb ik gewerkt aan de voorbereiding en het ontwerp. 

 

Op 22 november 1983 heeft de kerkeraad met mijn ontwerpschetsen ingestemd, waarna met de feitelijke uitvoering kon worden begonnen. Van januari tot juni heb ik nagenoeg dag

elijks van 9.00 tot 17.00 uur en vaak ook 's avonds gewerkt, totaal dus ca. 125 dagen. Ik heb voor zeefdrukken gekozen omdat er op de akademie voor mij de mogelijkheid is om dit te beoefenen en omdat de wijze van werken en het resultaat mij zeer bevredigt. Het is erg arbeidsintensief, maar de 

afwisseling van de vele technische handelingen met het uitbeelden van mijn ideeën houdt mij in evenwicht.
Zeefdruk is op het moment de belangrijkste ,,doordrukmet

hode". In eenvoudige vorm bestaat de drukvorm uit een houten raam waarop trommelstrak een zeer fijn gaas is gespannen. Het gaas is gedeeltelijk dichtgemaakt met een speciale lak. De delen van het gaas die niet afgedekt zijn vormen de drukkende delen. In het drukraam wordt de inkt (is meer een soort verf) gegoten. Met een wisser, een z.g. rakel, wordt de inkt door de open delen op het materiaal (in dit geval hout) gestreken. Voor iedere kleur wordt apart een raam geprepareerd. Zeefdrukken is eigenlijk een vorm van sjabloneren.
Wendela de Vries - juni 1984

terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 15-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 15-11-2019 om 17:30
meer details

De opstanding....
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10:00
Over ‘hierna’ hebben we allemaal onze eigen beelden, zowel buiten als binnen de kerk. Dat varieert van beelden die vertellen van een ‘persoonlijk voortbestaan ook ná de dood’ tot ‘hierna is er gewoon niets’ en tal van beelden die zich ergens daartussen of daarnaast (vlindertjes, sterretjes) bevinden. Gesprek over onze beelden is – binnen en buiten de kerk – vaak moeilijk. We weten dat het beelden zijn, maar tegelijk zijn we in die beelden toch kwetsbaar. Ze raken aan ons diepste levensvertrouwen. 
Die variëteit in beelden is niet pas iets van onze moderne tijd, zo valt te ontdekken in het Evangelie van deze zondag (Lucas 20, 27-38). Ook in de tijd van Jezus liepen de beelden al ver uiteen. En ook in het Evangelie loopt een gesprek helemaal vast als mensen vergeten dat dergelijke beelden ‘maar’ beelden zijn….
Eens te meer gaat het Evangelie het thema ‘dood en opstanding’ niet uit de weg. Het gaat immers over ons diepste levensvertrouwen. Maar lukt het om door de klassieke beelden heen toch iets van nieuwe taal te vinden? Een kostbare vraag, zeker in het licht van de gedachtenis van onze gestorvenen, volgende week.

 meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.