PKN
  » Activiteiten » Activiteitenagenda 
Protestantse Gemeente Enschede

di 11 april 2017

Passionen van Bach

Locatie: 
 Ontmoetingskerk
Tijdstip: 
 19:30u  - 21:30u

De Matthäus- en de Johannes-Passion vergeleken
De ene passie is de andere niet. De Johannes-passie van Arvo Pärt klinkt totaal anders dan die van Bach, maar dat verbaast niemand. Dat ook de beide meest bekende passies van Bach, de Matthäus- en de JohannesPassion, eindeloos veel van elkaar verschillen, blijft daarentegen een verrassende ervaring. En om dat verschil te horen hoef je echt geen groot muziekkenner te zijn.
Maar evenzo hoef je geen studie theologie te hebben gevolgd om te horen dat ook in de Bijbel het lijdensverhaal volgens Matteüs anders klinkt dan het lijdensverhaal zoals  Johannes ons dat vertelt. En het aardige van Bach is… dat precies die verschillen in de Bijbelse lijdensverhalen bepalend blijken voor de verschillen in Bachs muzikale vertolking ervan in zijn Passionen. Bach maakt a.h.w. muzikaal de eigenheid van de verschillende evangelisten hoorbaar. Zo legt Bach de Bijbel uit.
Op dinsdag 11 april zullen we deze verschillen, zowel in de geloofstaal van de beide Evangelisten, als in de muzikale vertolking dáárvan door Bach, al luisterend proeven. Door vergelijkend te luisteren naar beide Passionen laten we ons dus de Bijbel uitleggen door Bach. Dat alles doen we in de kerkzaal, met die mooie akoestiek. Inleider is ds Jaco Zuurmond.

terug
 


 
 

Inloggen


 

"Israël en het evangelie van Johannes"
datum en tijdstip 30-01-2020 om 19:30
meer details

Coventrygebed
datum en tijdstip 31-01-2020 om 13:15 uur
meer details

Meditatief wandelen in januari
datum en tijdstip 31-01-2020 om 14:00
meer details

Doopdienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.