PKN
  • Ontmoetingskerk
    Ontmoetingskerk
    Wie zijn wij
    Kerkgebouw
    Basisinformatie
    Open Kerk
    Stilteruimte
    Pastores Team
    Momenten in het leven
    Verhuur
    ANBI
    Organisatie
    Organisatie Kerkenraad Ontmoetingskerk Belangrijke beleidsdocumenten (Archief) Werkgroep Vernieuwbouwing Verslagen kerkenraad Ontmoetingskerk Commissies en groepen Kerkrentmeesters
  • Kerkdiensten
    Kerkdiensten
    Zondagmorgenviering
    Zondagmorgenviering Liturgie in de Ontmoetingskerk Collecte & gebed over gaven deze week Oppas zondagmorgen Kinderdienst Ontmoetingskerk Groepen zondagmorgen Zondagsbrieven
    Preken
    Jeugdkerk
    Kerk op Schoot
    Taizévieringen in de Ontmoetingskerk
    Muziek en Zang
    Ringleiding voor slechthorenden
    Kerkdienst thuis (streaming)
  • Activiteiten
    Activiteiten
    Activiteitenagenda
    Agenda item plaatsen
    Bruggenbouwers
    Handwerken voor een goed doel
    Noabermaaltijd
    Jeugd PGE
    Kaartenstandaard
    Leren in de kerk - Catechese
    Meditatief Wandelen
    Netwerkcafé
    Pastoraat
  • Diaconie
    Diaconie
    Bondgenoten
    Hulptelefoon en Hulpaanvraag Diaconie
    Inleverstraat
    Oecumenisch Citypastoraat
  • Rondom
    Rondom
    Grote Kerk aan de Oude Markt
    Oec. Geloofsgem. Helmerhoek
    Studentenpastoraat Enschede - LIFE
    Coventrygebed
    Nanne Zwiepfonds
    Overige geloofsgemeenschappen
  • Archief
    Archief
    Voorbije activiteiten
    Archief ApostelThomasKerk
    Archief DetaOpstandingskerk
    Archief Verrijzeniskerk
    Archief Stadsgedachten-Stadsgedichten
    Archief \'Rondom levenseinde\'
    Fotoalbum verbouwing
  • Contact
    Contact
    Contacten
    Kerkblad Kerk & Stad
    Kerkblad Kerk & Stad
    Rondom de kerkdienst
    Muurkrant
    Over deze website
» Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Liturgie in de Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Een jaar Johannes

Een jaar Johannes
In de Ontmoetingskerk volgen we, net als de meeste andere PKN-gemeentes in Nederland, het zgn. ‘Oecumenisch Leesrooster’. Aan de basis van dit leesrooster staat het driejarig leesrooster zoals dat in 1969 door het Tweede Vaticaans Concilie is ontwikkeld. Vandaar dat we in de Ontmoetingskerk - overigens net als onze katholieke zusters en broeders, hier ter plaatse en wereldwijd - nogal eens spreken van het A-, B- en C-jaar. 

Geen eigen jaar voor Johannes 
Het A-jaar wordt, voor wat de Nieuwtestamentische lezing betreft, grotendeels gevuld met lezingen uit het Matteüsevangelie. Het B-jaar met lezingen uit Marcus. En het C-Jaar met Lucas-lezingen. De Evangelist Johannes heeft in dit systeem dus geen eigen jaar. Maar wel klinkt Johannes élk jaar in de Kerst- en de Paastijd (die we net achter de rug hebben). Johannes mag zogezegd de ‘feestredenaar’ zijn. Door in deze periodes van het  A-, B- en C-jaar slim te variëren komt alsnog een groot gedeelte van het Johannesevangelie aan de orde. 
Bach laat je de verschillen horen 
Elke Evangelist vertelt het verhaal van Jezus Messias op een heel eigen wijze. Zo komt elk Evangelie als het ware met een heel eigen visie op Jezus. 
Als je wil horen hóe anders de visie van Johannes is kan je goed bij Bach terecht. Want hoe ánders klinkt diens ‘Johannes Passion’ in vergelijking met zijn ‘Matthäus Passion’!? Luister alleen eens naar het verschil tussen beide openingskoren. Kommt ihr Töchter, helft mir klagen - zo zingt, vol vertwijfeling, de opening van de Passie volgens Matteüs. Sehet! Wohin? Auf unsere Schuld, zo wordt vervolgens je blik naar de bron van die vertwijfeling gericht: Jij schuldige mens doet dit alles Jezus aan, en dat zal je weten, een Passie lang. 
Hoe anders opent de Johannespassie: Herr, unser Herrscher, dessen Ruhm in allen Landen herrlich ist! Als hoorder word je van meet af een lofzang ingetrokken. In plaats van de vertwijfelde oproep om ons te bezinnen op ‘onze schuld’, klinkt in de Johannespassie reeds in de opening de boodschap van vertrouwen in Gods eigen bijzondere gang: Zeig' uns durch deine Passion, daß du, der wahre Gottessohn, zu aller Zeit, auch in der größten Niedrigkeit, verherrlicht worden bist! De menselijke ‘vernedering’ waar wij zingend van gaan vertellen is in feite een goddelijke daad van ‘verhoging’: Lieve hoorder, daar mag je op vertrouwen, de hele passie door!
En als je dan toch de CD’s hebt opgezocht… beluister dan ook nog even het slot: Wir setzen uns in Tränen nieder… zo laat Bach de hoorders van het Matteüsevangelie zingen. We begonnen met Klagen, en eindigen dus in Tränen. Je zou haast (maar ten onrechte hoor, alleen dan moet je de hele passie luisteren - het geheim zit in het midden, bij de ‘Hauptmann’...) gaan denken dat er na 2,5 uur Matteüspassie niets bereikt is. 
Hoe anders eindigt de Johannes Passion! Want wat klinkt er als je de Johannes-passie van begin tot eind in al z’n hevigheid hebt doorleefd? De passie die begon met een lofzang eindigt met: Ich will dich preisen ewiglich! Een lofzang voor eeuwig dus. Hoe duidelijk hoorbaar (in de muziek meer nog dan in de tekst!!) wil je het verschil hebben? 
Wat je hoort in dit ongekende verschil is zeker ook Bach’s grenzeloze creativiteit. Maar ten diepste hoor je in het verschil tussen beide passies het verschil tussen de Evangeliën die er aan ten grondslag liggen. Johannes is écht ánders dan Matteüs, zo las Bach, zo hoorde Bach. En dát is wat hij ook ons wil laten horen, voelen, beseffen, geloven. 

Toch blijft er op deze manier een verschil tussen de lezing van Matteüs, Marcus en Lucas enerzijds (de zgn. ‘Synoptische evangeliën', omdat deze heel parallel zijn opgebouwd kan je ze in feite naast elkaar leggen en tegelijk bekijken = syn-optisch) en het totaal anders opgebouwde Johannesevangelie anderzijds Zo, in A-, B- en C-jaar lezend krijgen we namelijk nooit de eigen opbouw van het Johannesevangelie in beeld, cq. te horen. En dat is jammer. Bijbelverhalen zijn nooit los te koop. Ze willen altijd klinken in hun verband. Het grote verband natuurlijk van de Bijbel als geheel. Maar zeker ook het kleinere verband van het afzonderlijke Bijbelboek. Elke Evangelist vertelt het verhaal van Jezus Messias op een heel eigen wijze, met heel eigen accenten. Doordat we zo fragmentarisch Johannes lezen kunnen we nauwelijks groeien in ons verstaan van deze juist zo eigenzinnige Evangelist. 

A four year lectionary 
Binnen de Britse oecumenische beweging is, vanwege dit grote gemis, in 1990 een alternatief leesrooster ontworpen dat een vierjaarlijkse telling kent. Voor elke Evangelist een eigen jaar: a four year lectionary. 
Uitgangspunt is het aloude A-, B-, C-rooster. Maar daar is een D-jaar aan toegevoegd. In dat D-jaar wordt in min of meer een doorgaande lezing het Evangelie naar Johannes gelezen. Omgekeerd werden de Johannes-zondagen in de oorspronkelijke A- t/m C-jaren zo veel mogelijk opgevuld met lezingen uit het eigen evangelie van dat jaar. Dat laatste is overigens niet altijd mogelijk. Het Marcus-evangelie eindigt bijvoorbeeld bij het ‘open graf’. Dit Evangelie kent dus niet echt een ‘Paastijd’. En bijgevolg wordt de Paastijd van het (alternatieve) B-jaar toch nog volledig gevuld met Johannes-lezingen. Ook elders in de jaren A- t/m C- is soms de hulp van Johannes nodig om het kerkelijk jaar tot klinken te brengen. 


Een jaar Johannes
De makers van het ‘Oecumenisch Leesrooster’ stellen voor om vanaf zondag Trinitatis het Johannesjaar (D-jaar) uit het four year lectionary te volgen. Een heel jaar Johannes dus. Johannes die van begin tot eind zijn eigen verhaal mag vertellen. Zondag Trinitatis, 30 mei, stappen we in bij Johannes 3, het gesprek van Jezus met Nikodemus (door de eeuwen heen de vaste lezing van zondag Trinitatis). Tijdens de zomerzondagen haken we in de Ontmoetingskerk overigens gelijk weer even af, omdat we ons eigen zomerproject (Handelingen!) gaan volgen. Maar na de zomer pakken we de Johannesdraad dan weer op. We lezen dan door tot aan de Advent, ofwel t/m Johannes 10. Tijdens de Adventszondagen maken we een kort uitstapje naar het eerste hoofdstuk van het Lucasevangelie. Maar op Kerstmorgen slaan we het Johannesevangelie dan weer open: “In het begin was het Woord...” (Joh. 1 - de traditionele lezing voor de Kerstmorgen). De beginhoofdstukken van Johannes zullen aansluitend de Kersttijd kleuren. Begin februari pakken we dan de hoofddraad bij Johannes 11 weer op. En van daar lezen we door tot halverwege de Paastijd 2022. Dan kruisen het vier- en het driejarig rooster elkaar weer, omdat immers de driejarige cyclus ook altijd Johannes leest in de Paastijd. Zodoende kunnen we naadloos overstappen, terug naar het oude A-, B-, C-systeem. - maar een unieke Johannes-ervaring rijker.

De hele Bijbel anders geordend
Met alleen een andere ordening van het Nieuwe Testament zijn we er echter niet. In hedendaagse roosters is weliswaar het Evangelie leidend in de gang door het jaar, maar tegelijk doen moderne roosters hun best om rondom de Evangelielezing het Oude Testament en de Apostelbrieven structureel mee te laten klinken. Achter de zondagse lezingen-combinaties door de drie jaren heen schuilen zeer weldoordachte systemen. Met de herordening van Nieuwe Testament was in het four year schema echter ook een herordening van de andere lezingen mogelijk én nodig. Het voordeel van zo’n herziening is dat ook nieuwe inzichten meegenomen kunnen worden. Zo heet het bijvoorbeeld dat in het four year lectionary meer aandacht is voor vrouwen in de Bijbel. We gaan het meemaken, want ook in de lezingen-combinaties volgen we (in grote delen van) het komend jaar het four year lectionary. 

 
terug
 
 

Inloggen

Lustrum 10 jaar Ontmoetingskerk
meer

Coventrygebed weer in De Wonne
datum en tijdstip 27-06-2025 om 13:15 uur
meer details

Meditatief wandelen
datum en tijdstip 27-06-2025 om 14:00 uur
meer details

Taizéviering Vrijhof
datum en tijdstip 02-07-2025 om 19:00 uur
meer details

Vrede voor Palestina?
datum en tijdstip 02-07-2025 om 20.00 uur
meer details

Ons kerkgebouw

Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees de tabloid van K&S
Verschijningsdata K&S 2025
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

Groene Kerk
Uw vraag
Veelgestelde vragen
Privacy
Privacyverklaring
Beleidsplan Prot.Gem.Enschede
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.