40-dagentijd
40-dagentijd
In de 40-dagentijd zullen de werken van Barmhartigheid centraal staan.
We vieren op zondag en vasten door de week. We onthouden ons van dingen. Dat kan voedsel zijn maar ook nemen we vastgeroeste gewoontes onder de loep. Willen we er nog mee door gaan?
Voor elke week van de 40-dagentijd doet de diaconie u daarbij wat suggesties om te doen. U kunt daarmee thuis aan de slag. De suggesties zijn allen niet hoog gegrepen maar goed uitvoerbaar. Er worden onder andere gespreksonderwerpen aangedragen. Zo laten we ons op zondag inspireren door het Woord en werken wij dagelijks doordeweeks aan een wereld waar het goed is voor iedereen. Zo groeien wij in ‘40 dagen’ toe naar Pasen.
In de vroege middeleeuwen voegt paus Gregorius de Grote als zevende werk van barmhartigheid ‘de doden begraven’ toe, op grond van een passage uit het apocriefe boek Tobit. Doden begraven werd een werk van christenen. Vooral wanneer er epidemieën rond gingen, was een waardige begrafenis veelal niet aan de orde. Bang voor besmetting werden doden in een kuil geworpen of zelfs dat niet eens….
Deze week staan we stil bij begraven, de doden en de dood. We hebben meerdere suggesties:
-Spreek eens over leven en dood. Is het moeilijk om hierover te spreken? Vindt u, vind jij, het maar een eng onderwerp? Probeer het samen toch eens. Maak het concreet. Hoe ziet je eigen begrafenis eruit? Welk lied wil je graag dat er dan gezongen of geluisterd wordt? Wat zegt dat lied over jouw of over het leven?
Welke kleren wil je dragen wanneer je gestorven bent? Wil jij begraven of gecremeerd worden? En wil je ook vertellen waarom?
-Ook kun je deze week samen spreken over orgaandonatie. Wat doet orgaandonatie met de waardigheid van leven en sterven? Weet je van je huisgenoten hoe ze hierin staan?
-Niemand mag vergeten worden. We onthouden de namen en we blijven de doden noemen. Steek daarom eens een kaarsje aan voor iemand die overleden is. Doe dat samen met de kinderen en de jongeren in het gezin. Hoe was deze mens voor wie je een kaarsje aansteekt? Noem samen mooie en minder mooie kanten van de gestorvene. Want alleen zo schilder je met woorden een compleet mens. Wat betekende z/hij voor jou? Wat mis je, nu z/hij er niet meer is?
Doe jij mee?
|