PKN
  » Activiteiten » Activiteitenagenda 
Protestantse Gemeente Enschede

za 25 juni 2016

Meditatieve Dans

Locatie: 
 Ontmoetingskerk
Tijdstip: 
 16:30  - 17:30

De vlakke vloer van de Ontmoetingskerk, de flexibele inrichting van de zo open ruimte zijn een perfecte ambiance voor dans. Bovendien kunnen op de achtergrond begeleidende beelden worden geprojecteerd op onze schermen en is het geluid van zeer goede kwaliteit. De wens om in de Ontmoetingskerk iets met meditatieve dans te kunnen doen koesteren we al vanaf de opening.
Dit oude visioen zal nu werkelijkheid worden op deze bijzondere avond, waarin 'meditatieve dans' centraal staat. De dans zal bovendien worden voorzien van een passende liturgische omlijsting.

Waarschijnlijk bestaat de mogelijkheid om aansluitend in de ontmoetingsruimte samen te eten.

Uitvoerenden zijn de leden van de dansgroep 'Shift'. Over de wijze van dansen vertellen de dansers zelf:
Wij dansen volgens de ‘Grahamtechniek’, ontwikkeld door Martha Graham. Martha Graham (Allegheny, 11 mei 1894 – New York City, 1 april 1991) wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne dans. De Grahamtechniek staat haaks op het academische (klassieke) ballet. Bestond het klassiek ballet uit strikte voorschriften over hoe de dans moest worden vormgegeven, Graham nam het gevoel als drijfveer. De Grahamtechniek gaat uit van het ritme van de ademhaling. De basis van de Grahamtechniek wordt gevormd door het spannen en ontspannen van spieren, ook bekend als 'contraction’ en ‘release’. Een ander aspect dat in de techniek van Graham duidelijk naar voren komt is het contact van de danser met de grond. Graham beschouwde de vloer als het landschap van de danser. Vanuit deze filosofie creëerde zij ook bewegingen die zittend of zelfs liggend uitgevoerd moesten worden. Bovendien wordt in de Grahamtechniek altijd op blote voeten gedanst, om zo het contact met de grond zo veel mogelijk te behouden. (Dit is een andere grote tegenstelling met het academisch klassiek ballet, waar het gangbaar is om spitzen te dragen, waarmee de danser los kan komen van de aarde en als het ware kan zweven.)
 
Een video die de grahamtechniek prachtig laat zien is en opname van Acts of Light door de Martha Graham company: https://www.youtube.com/watch?v=6yBueE01LRQ

 

terug
 


 
 

Inloggen


 

"Israël en het evangelie van Johannes"
datum en tijdstip 30-01-2020 om 19:30
meer details

Coventrygebed
datum en tijdstip 31-01-2020 om 13:15 uur
meer details

Meditatief wandelen in januari
datum en tijdstip 31-01-2020 om 14:00
meer details

Doopdienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.