PKN
  » Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Liturgie in de Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Een kerkzaal die zich voegt naar de liturgie Een kerkzaal die zich voegt naar de liturgie
Open Heiligheid - een kerkzaal met een verhaal 
(Artikel uit Kerk en Stad - mei 2019)

‘Open Heiligheid’ – dat was in twee woorden samengevat de visie van waaruit we in 2015 de herinrichting van onze kerk en zeker ook onze kerkzaal hebben ontwikkeld. “Hier kan van alles gebeuren, niets ligt hier op voorhand vast”, zo vertelt de flexibele inrichting van de kerkzaal. Zelfs het podium is daarom verplaatsbaar. En het licht kleurt al even flexibel mee met wat in de ruimte gebeurt. En tegelijk gaat die flexibiliteit niet ten koste van de spirituele kracht van de ruimte, zo mogen we sinds de opening zondag aan zondag ervaren. Juist omdat de kerkzaal geen vaste ‘zekerheden’ kent gebeurt hier ééns te meer alles ‘op hoop van zegen’. En precies díe bede, die voel je, al vierend. 

Maar van de geboden flexibiliteit maken we nog maar weinig gebruik. Zeker 51 zondagen per jaar zitten we in dezelfde opstelling. Daar is niets mis mee. Maar laten we op die manier geen mooie kansen liggen? Kansen om de ruimte méé te laten doen in wat er binnen in haar gebeurt. 
Heel bewust is in de voorbije Stille Week daarom zorgvuldig-creatief gekeken naar aanvullende mogelijkheden welke de kerkzaal bood. In voorgaande jaren hadden we al goede ervaringen opgedaan op Goede Vrijdag (2e afbeelding) en Stille Zaterdag (1e afbeelding) met het podium in het midden. Op vrijdagavond stond dan het Kruis en op zaterdagavond de Paaskaars letterlijk centraal. Als gemeente zaten we al vierend rondom het Kruis en de Paaskaars, en dat was zéér indrukwekkend. Vanuit die ervaring is nu ook op Witte Donderdag gezocht naar een passende inrichting van de kerkzaal. Lag het niet voor de hand om juist deze dag de Tafel centraal te stellen?
Van daaruit is vervolgens de kerkzaal verder ingericht. Met de twee avondmaalstafels midden op de lengte-as. En wat lag toen meer voor de hand dan op Paasmorgen deze inrichting te handhaven?

Het podium bleef in het midden – dat we trouwens millimeter-precies hadden bepaald. Het podium bleef bovendien, op de kwetsbare Paaskaars na, bewust leeg. Want zo vertelde het podium eens te meer het verhaal van het Lege Graf…. En rondom dat Lege Graf… vierden wij Pasen!
ds. Jaco Zuurmond


Zullen we het zo laten staan in de Paastijd?

 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 17-01-2020 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé voor 21- tot 40-jarigen
datum en tijdstip 17-01-2020 om 17:30
meer details

Oecumenische viering: Meer dan gewoon
datum en tijdstip 19-01-2020 om 10:00
meer details

Zing-In: waardeer het, repareer het
datum en tijdstip 19-01-2020 om 19:00
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.