PKN
  » Gedane Zaken » Archief 'Rondom levenseinde' 
Protestantse Gemeente Enschede
Inleiding: Is sterven nog doodgewoon? Inleiding: Is sterven nog doodgewoon?

In onze samenleving is veel veranderd. De mens is mondiger, meer bewust van zichzelf en voortdurend bezig te zoeken naar uitdagingen om tot zijn recht te komen.
Daartoe is het verworven zelfbeschikkingsrecht, de autonomie van de mens een groot goed. De mondige mens mag in de huidige tijd zelf bepalen hoe hij zijn leven wil  invullen. Dat geldt ook voor zijn laatste levensfase.
Hoe vindt de mens zijn weg in de vele vragen die hij heeft rondom ziekte, lijden en de dood. Wanneer is het leven voltooid? Wat is waardig en respectvol sterven? Wanneer is lijden genoeg? En wat dan? Welke antwoorden heeft  de mens altijd gezocht? Hoe is de mens altijd omgegaan met de dood? Wordt de dood ontkent, gemaskeerd, opgeleukt? Deze ingrijpende vragen naar de zin van het leven, over de angst voor het lijden en de dood raken de kern van ons menselijk bestaan. Welke rol speelt het geloof, de levensbeschouwing van de mens hierbij?
De Commissie Bezinning & Bezieling van de Protestantse Gemeente Enschede heeft het initiatief genomen dit belangrijke thema rondom het levenseinde in Enschede samen met anderen vanuit verschillende invalshoeken aan de orde stellen.
Inmiddels is deze commissie niet meer actief.
De leden van de commissie Bezinning & Bezieling waren:
ds. Kees den Breejen, dr. Cees de Jonge, Karel. J. Pool, Ria Vergunst (secretaris)  en Peter ter Horst

IN MEMORIAM
KAREL JAN POOL
11 SEPTEMBER 1944 - 14 JULI 2012

Wij gedenken Karel Jan Pool

Sterven is doodgewoon, maar zo voelt het niet.
Op dinsdag 17 juli 2012 ontvingen wij het bericht dat de initiatiefnemer van het project Levenseinde, waarover deze website gaat, zelf is overleden op zaterdag 14 juli 2012.
"Karel wandelde met God door het leven", staat er op de kaart. Dat is een christelijke metafoor voor het grote vertrouwen dat een mens kan hebben in de Bron van al het leven; een leven lang...
Hij realiseerde zich ook dat lijden en sterven alle mensen overkomt. Daarom hebben wij destijds, op Karels verzoek, besloten om ons bij het project Levenseinde als kerkgenootschap op de achtergrond te houden. Uit respect voor alle stervende en lijdende mensen die dat vertrouwen niet willen of kunnen opbrengen. Er is desondanks altijd Iemand in de buurt die je wel wil helpen!
Voor Karel was sterven doodgewoon. Dat was zijn boodschap.
Namens alle leden en ex-leden van de commissie Bezinning & Bezieling, voorheen Vorming en Toerusting van de Protestantse gemeente Enschede,
Peter ter Horst

 

 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 22-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.