PKN
  » Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Liturgie in de Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Epifanie 2018 Epifanie 2018
Epifanie 2018 - Over tot de orde van… de hedendaagse oecumene
Deze weken beleven we een bijzonder kruispunt: Ongeveer een jaar geleden, op zondag ‘Septuagesima’ 2017 (dat viel op 12 februari), zijn we immers begonnen met een jaar lang Bijbel-lezen volgens het leesrooster dat Luther in zijn tijd gebruikte. Met een kleine zomerpauze hebben we deze Lutherse jaarorde het hele jaar volgehouden. Een heel kerkelijk jaar, om precies te zijn. Want zondag 28 januari 2018 zou het weer ‘Septuagesima’ zijn - de derde zondag voorafgaand aan de Veertigdagentijd (het begin van de zgn. ‘Voorvasten’) – waarmee het kerkelijk jaar dus rond zou zijn. Op die zondag keren wij daarom weer terug tot het ‘Oecumenisch Leesrooster’ dat wereldwijd in de kerk van onze tijd wordt gelezen. Vanaf 28 januari zal daarmee dit jaar het Marcus-evangelie richtinggevend zijn in onze vieringen.
Om te beginnen dus nog twee zondagen volgens het Luthers rooster. Ter afronding van een bijzonder kerkelijk Lutherjaar. Een klein beetje ‘Luther’ klinkt daarom nog door in deze liturgie. Met name in het inmiddels bekende drempelgebed, dat we speciaal voor het Lutherjaar schreven. Een gebed dat onze viering hier en nu verbindt met de kerk van alle eeuwen en alle plaatsen. Ook en heel bewust met de kerk van Luther dus.
En heel symbolisch komt tot 21 januari nog even die prachtige Lutherburcht terug op de pastorale tafel. Met dat kleine poppetje… dat die grote man symboliseert. Als klein eerbetoon… in een besef van grote dankbaarheid.
terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 15-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 15-11-2019 om 17:30
meer details

De opstanding....
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10:00
Over ‘hierna’ hebben we allemaal onze eigen beelden, zowel buiten als binnen de kerk. Dat varieert van beelden die vertellen van een ‘persoonlijk voortbestaan ook ná de dood’ tot ‘hierna is er gewoon niets’ en tal van beelden die zich ergens daartussen of daarnaast (vlindertjes, sterretjes) bevinden. Gesprek over onze beelden is – binnen en buiten de kerk – vaak moeilijk. We weten dat het beelden zijn, maar tegelijk zijn we in die beelden toch kwetsbaar. Ze raken aan ons diepste levensvertrouwen. 
Die variëteit in beelden is niet pas iets van onze moderne tijd, zo valt te ontdekken in het Evangelie van deze zondag (Lucas 20, 27-38). Ook in de tijd van Jezus liepen de beelden al ver uiteen. En ook in het Evangelie loopt een gesprek helemaal vast als mensen vergeten dat dergelijke beelden ‘maar’ beelden zijn….
Eens te meer gaat het Evangelie het thema ‘dood en opstanding’ niet uit de weg. Het gaat immers over ons diepste levensvertrouwen. Maar lukt het om door de klassieke beelden heen toch iets van nieuwe taal te vinden? Een kostbare vraag, zeker in het licht van de gedachtenis van onze gestorvenen, volgende week.

 meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.