PKN
  » Gedane Zaken » Archief 'Rondom levenseinde' 
Protestantse Gemeente Enschede
7 maart 2012 reanimeren ja of nee 7 maart 2012 reanimeren ja of nee

In Nederlandse zorginstellingen is de algemene regel: ‘Altijd reanimeren, tenzij...’. Jaarlijks worden er in zorginstellingen dan ook vele reanimaties uitgevoerd. Deze lukken echter vaker niet dan wel. En dan is het ook nog eens de vraag wat we onder ‘lukken’ moeten verstaan. Van volledig herstel van alle functies is slechts zelden sprake. Dikwijls is de kwaliteit van leven van patiënten die een reanimatie overleven gering. En niet zelden sterft de patiënt alsnog binnen een aantal weken. Niet reanimeren is daarom soms te verkiezen boven reanimeren. Maar wie beslist daarover en op welk moment? Bepaalt de arts het of de patiënt? En op welk moment wordt het gesprek over al dan niet reanimeren gevoerd? Over deze en dergelijke vragen willen we in deze bijeenkomst met elkaar nadenken. We doen dat in de vorm van een moreel beraad. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld gaan we met elkaar in gesprek over de dilemma's rond reanimeren. Het gaat er op deze avond niet om tot een eenduidig standpunt te komen.
Afsluiting met discussie. De bedoeling is dat de deelnemers zich scherpen aan elkaars meningen en argumenten.
 

DIAPRESENTATIE VAN ERIC KOSTER

ZEMBLA

 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 15-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 15-11-2019 om 17:30
meer details

De opstanding....
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10:00
Over ‘hierna’ hebben we allemaal onze eigen beelden, zowel buiten als binnen de kerk. Dat varieert van beelden die vertellen van een ‘persoonlijk voortbestaan ook ná de dood’ tot ‘hierna is er gewoon niets’ en tal van beelden die zich ergens daartussen of daarnaast (vlindertjes, sterretjes) bevinden. Gesprek over onze beelden is – binnen en buiten de kerk – vaak moeilijk. We weten dat het beelden zijn, maar tegelijk zijn we in die beelden toch kwetsbaar. Ze raken aan ons diepste levensvertrouwen. 
Die variëteit in beelden is niet pas iets van onze moderne tijd, zo valt te ontdekken in het Evangelie van deze zondag (Lucas 20, 27-38). Ook in de tijd van Jezus liepen de beelden al ver uiteen. En ook in het Evangelie loopt een gesprek helemaal vast als mensen vergeten dat dergelijke beelden ‘maar’ beelden zijn….
Eens te meer gaat het Evangelie het thema ‘dood en opstanding’ niet uit de weg. Het gaat immers over ons diepste levensvertrouwen. Maar lukt het om door de klassieke beelden heen toch iets van nieuwe taal te vinden? Een kostbare vraag, zeker in het licht van de gedachtenis van onze gestorvenen, volgende week.

 meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.