PKN
  » Activiteiten » Activiteitenagenda 
Protestantse Gemeente Enschede

di 21 mei 2019

3 jaar Credovieringen - 'Ik geloof - geloof ik'

Locatie: 
 Ontmoetingskerk
Tijdstip: 
 17:30

Ik geloof - geloof ik: 3 Jaar Credo-vieringen.
Toen we in 2015 samen de Ontmoetingskerk gingen bewonen, beseften we goed dat we, naast de eredienst op zondagmorgen, óók actief op zoek moesten gaan naar andersoortige vieringen. Zo kwamen er de Taizé-vieringen, elke vierde zondagmiddag van de maand. En zo ontstonden ook de zgn. Credo-vieringen: elke derde zondagavond van de maand een leerdienst over een lemma van de geloofsbelijdenis (het credo). Zo ging het over “Ik geloof”... , over “God de Vader”, “de Almachtige”, het ging over “Schepper van Hemel en Aarde”, “geboren uit de maagd Maria”, en ga zo maar door.
De credo-vieringen lieten zich wat onderwerp betreft misschien vergelijken met ‘leerdiensten’ van vroegere tijden. We léérden: hoe is de ontwikkelingsgeschiedenis van onze geloofsbelijdenis? Wat betekent ‘Hemel en Aarde’? Wat kan ik me voorstellen bij die opstanding der doden? Tegelijk waren de vieringen experimenteel in vele opzichten. Er klonk popmuziek, nederpop, klassieke muziek. De schermen in de kerk deden volop mee in beelden, met filmfragmenten, videoclips.
Als predikanten hebben we veel tijd in deze vieringen gestoken: het experimentele eiste dat we ons buiten de gangbare en bekende wegen begaven. Als predikanten hebben we veel vreugde aan de vieringen beleeft: het leren gold evenzeer voor ons! We hebben heel wat naslagwerken en commentaren doorgespit en werden verrast door kennis en feiten. Ondanks dat de credo-vieringen niet massaal bezocht zijn, waren ze stuk voor stuk inspirerend! Dat gold zeker ook voor het nagesprek op de dinsdagavond!
We kunnen concluderen dat het experiment van ‘Credo-viering’ deels geslaagd is. Zo is in theologisch, geloofs- maar ook in mulit-mediaal opzicht veel geleerd en geïnspireerd. Anderszijds voelt slechts een zeer beperkt deel van onze grote gemeente zich aangesproken door deze leerdiensten. Na bijna 20 Credovieringen stoppen we met deze bijzondere zondagavondviering om tijd en ruimte te maken voor weer heel andere vormen van viering en samenkomst.
Op zondag 19 mei vindt van 19.00 tot 20.00 uur de laatste Credoviering plaats en dat wordt een extra bijzondere viering. ds. Reitsma, ds. Siebert en ds. Zuurmond werken in deze viering samen. We buigen ons opnieuw over het lemma: ik geloof! En, we nemen daarbij ook de gesprekken en ontdekkingen van de secularisatiekring mee. Ik geloof - geloof ik…
Op dinsdag 21 mei sluiten we de credo-cyclus af met een ‘maaltijd-gesprek’. Vanaf 17.30 uur is ieder die wil spreken over ‘Ik geloof - geloof ik’ van harte welkom. Om 18 uur gaan we gezamenlijk eten en ondertussen spreken we in kleine groepen over ons (on)geloof, over vertrouwen en twijfel, over verloren Godsbeelden en wat daar (niet) voor in de plaats is gekomen.
Iedereen die in is voor een openhartig en eerlijk gesprek, ieder die afgelopen jaren óóit weleens of veel vaker een credo-viering heeft meegevierd, iedere deelnemer één van beide secularisatiekringen, alle ambtsdragers en medewerkers zijn van harte uitgenodigd voor deze speciale ‘seizoensafsluiting’.
Praktische informatie: Welkom vanaf 17.30 uur, maaltijd om 18.00 uur, afsluiting om 20.00 uur. Opgave dringend gewenst: per mail:
Graag tot 19 en 21 mei! Ds. Hanneke Siebert, ds. Jaco Zuurmond en ds. Oane Reitsma

terug
 


 
 

Inloggen


 

Taizéviering
datum en tijdstip 26-01-2020 om 16:30
meer details

"Israël en het evangelie van Johannes"
datum en tijdstip 30-01-2020 om 19:30
meer details

Coventrygebed
datum en tijdstip 31-01-2020 om 13:15 uur
meer details

Meditatief wandelen in januari
datum en tijdstip 31-01-2020 om 14:00
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.