PKN
  » Gedane Zaken » Archief 'Rondom levenseinde' 
Protestantse Gemeente Enschede
15 maart 2012 afscheid 15 maart 2012 afscheid

Een confrontatie tussen een terminaal zieke moeder en een zoon. De onzekerheid over hoeveel ‘tijd van leven’ ze nog samen hebben, heeft een snelkookpan-effect op een scala van emoties.
Wat doet het met je als je toch opeens meer tijd krijgt dan je dacht? En wat doet het met je naaste omgeving?
Het aangrijpende toneelstuk van de aan kanker lijdende
Josine van Dalsum (14 juli 1948 – 17 november.2009) en haar zoon Aram van de Rest.

Liefde, afscheid en dood zijn de ingrediënten van het aangrijpende toneelstuk ‘LeefTijd’ van Haye van der Heijden.
Heen en weer geslingerd door tegenstrijdige emoties proberen een zoon en zijn terminaal zieke moeder zich voor te bereiden op het onvermijdelijke. De moeder en zoon laten niet alleen elkaar alle hoeken van de kamer zien, maar raken ook de emoties van het publiek, dankzij snedige dialogen, pakkende ‘oneliners’ en zelfs hilarische muzikale intermezzo’s.
Uiteindelijk gaat LeefTijd over liefde. Het toont twee mensen die zielsveel van elkaar houden en dichter bij elkaar komen te staan in het aangezicht van het einde.
‘LeefTijd’ heeft in de huidige bezetting met Julia Henneman en Thomas Terstal haar succesvolle try-out beleefd in de Stadsschouwburg Haarlem.

 

AFSLUITING MET DISCUSSIE

Actrice Julia Henneman was bereid om met het publiek van gedachten te wissel over het toneelstuk.
Gespreksleider da Hanneke Siebert, predikant PKN

terug
 
 
 

Inloggen


 

De opstanding....
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10:00
Over ‘hierna’ hebben we allemaal onze eigen beelden, zowel buiten als binnen de kerk. Dat varieert van beelden die vertellen van een ‘persoonlijk voortbestaan ook ná de dood’ tot ‘hierna is er gewoon niets’ en tal van beelden die zich ergens daartussen of daarnaast (vlindertjes, sterretjes) bevinden. Gesprek over onze beelden is – binnen en buiten de kerk – vaak moeilijk. We weten dat het beelden zijn, maar tegelijk zijn we in die beelden toch kwetsbaar. Ze raken aan ons diepste levensvertrouwen. 
Die variëteit in beelden is niet pas iets van onze moderne tijd, zo valt te ontdekken in het Evangelie van deze zondag (Lucas 20, 27-38). Ook in de tijd van Jezus liepen de beelden al ver uiteen. En ook in het Evangelie loopt een gesprek helemaal vast als mensen vergeten dat dergelijke beelden ‘maar’ beelden zijn….
Eens te meer gaat het Evangelie het thema ‘dood en opstanding’ niet uit de weg. Het gaat immers over ons diepste levensvertrouwen. Maar lukt het om door de klassieke beelden heen toch iets van nieuwe taal te vinden? Een kostbare vraag, zeker in het licht van de gedachtenis van onze gestorvenen, volgende week.

 meer details

Coventrygebed
datum en tijdstip 22-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.